2011. február 19., szombat

Szombat

Rettentő nagy szerencsénk van az időjárással. Nem hogy ragyogóan süt a nap, de a levegő sem párás és a szél sem fúj. Ideális idő, hogy megmásszuk a Table hegyet. Ez persze csak képletesen értendő, mert út nem vezet fel és a mászóvasat pedig az otthoni zakómban felejtettem. Sokkal egyszerűbb módja feljutni a hegyre a kötélvasúttal, és Zoltán megnyugtatott bennünket, hogy nagyon biztonságos, mert ha elszakad a kötél, azonnal újra cserélik. A csúcson pazar látvány tárult elénk, amit nem lehet szavakba önteni, ezért inkább csináltam egy panoráma fotót, amit most beszúrok ide.
A fennsíkon kiépített utakon kószálhatunk egy-egy kiszögeléshez, de csak annyira lehet elcsavarogni, hogy halljuk, ha a felvonónál szirénáznak. Az időjárás itt kiszámíthatatlan, az óceánok találkozásánál gyakran támadhat fel viharos szél. Aki ilyenkor nem éri el az utolsó felvonót, az bizony itt ragad. Ma viszont egy másik oldalát mutatta szeszélyes természet. Tudomást sem véve, hogy itt már ősz van, meg óceáni éghajlat, képes volt 35 fokos rekkenő hőséget produkálni. Amikor meglátogattuk a város szélén lévő, hajdani erődöt, ami most múzeumként funkcionál, már ide-oda dülöngtünk a forróságtól.
Rövid felüdülés a légkondis buszon, majd újra ki a melegbe. A Kirstenbosch Botanikus Kert a város felett, egy hegyoldalon húzódik, több hektáron. Sajnos már a növények többsége levirágzott, így is bőven van mit nézni. Szombat lévén a helyiek piknikező helynek használják a gondosan karbantartott parkot. A kijáratnál igényes szuvenír üzlet, ennek megfelelő árfekvéssel.
A mai nap utolsó felvonása az Afrika Múzeum. A bejárathoz egy parkon át vezet az út, ahol éppen jazz fesztivált tartanak. Most sajnálom csak igazán, hogy társas úton vagyok. A színpadon profi zenészek tolják az afro-beat ritmusokat, a hangulat a tetőfokán, többen táncolnak, mások delíriumos tekintettel fekszenek a fűben. Viszont a múzeum se volt rossz. Kb. 20 fok, ami kezdetben üdítő, később már zavaró. Bent régészeti leletek, viaszbábúkból megkomponált életkép környezetben. Egy másik teremben bálna csontvázak és a környékre jellemző élőlények preparált egyedei.
A hotel közvetlenül a maláj negyed mellett van, ami leginkább tarkabarka egyszintes házai miatt érdekes. Az arcokat nézve a maláj mellett mindenféle náció él itt, a közös bennük az, hogy muszlimok. Itt van a város egyetlen mecsete is.
Az esti vacsorához egy meglepetéssel készültem, mivel ma József nap van, és az egyik utastársunk Józsi. Bevetettem hát a féltve őrzött laposüvegemet, ami jóféle hazai kisüsti körtét tartalmazott, természetesen csak a fertőtlenítést elősegítésére, gyógyászati célból.