2011. február 19., szombat

Kiutazás

Zoltánka már ott állt a félkész ferihegyi reptér előcsarnokában, a csoport közepén, elmaradhatatlan szövetkabátjában, amit minden trópusi útján végig cipel. Azt mondja biztos, ami biztos, nehogy megfázzon, amire valljuk be igen kevés az esély Afrikában. Kezében a nylon zacsi, a Fehérvár Travel ajándékaival, egy sárga szalag, hogy messziről is felismerjük a bőröndünket és egy golyóstoll, ha ránk törne az írhatnék. Ódivatú diplomata táskájában még számos kellék, ami egy idegenvezetőnek kellhet egy társas út során. A Zoltánka nevet még két éve ragasztottam rá, amikor Patagóniába kalauzolt el minket, egy népes csoport élén. Kisfiús alkatával és jólfésült dús fekete hajával érdemelte ki a kicsinyítő képzőt, holott már közelebb lehet az ötvenhez, mint a negyvenhez. Zoltánka olyan profin vezetett át minket az argentin-chilei zöldhatáron és vezényelt le huszonnégy átszállást repülőről, buszra, hajóról repülőre fél Dél-Amerikán át, hogy a legnagyobb elismerésemet váltotta ki. Sőt, mondhatni, miatta fizettünk be erre a társas útra, holott már jó ideje egyénileg szervezzük meg az utazásainkat. Most is a gyakorlott túravezetők nyugalmával sorolja végig, hogy mire számíthatunk a londoni átszállásnál és a johannesburgi érkezésnél.
Huszonkét utast sikerült összetoboroznia az irodának erre az útra. Az pont kellemes létszám, még a hátsó sorokban állók is jól hallják az idegenvezetőt, amint sorolja a dél-afrikai viszonyokat. Milyen a közbiztonság, mik az alapvető játékszabályok, amiket be kell tartanunk ahhoz, hogy ne érjen felesleges atrocitás. Idős bácsi áll a legközelebb, akit nyolcvan fölé saccolok, hogy mindent halljon, de egy harmincas családot is látok, tíz év körüli kislánnyal. Vannak még fiatalok, de örömmel nyugtázom, hogy azért még mindig az átlag alatt vagyok az ötvenemmel. Végignézek az arcokon, látom itt nem lesz gond, mindenki gyakorlott utazónak tűnik, de senki nem akarja ezt éreztetni a többiekkel.
A londoni átszállás zökkenőmentesen ment, igaz időnk volt bőven. Ki is használtam a rendelkezésemre álló szabadidőt és wi-fi kapcsolatot, és a programfüzet alapján, összeállítottam ezt a térképet, ami tartalmazza a főbb eseményeket és szálláshelyeket.